“Jarenlang was er niets aan de hand. Je leefde je leven net als ieder ander, zonder je constant bewust te hoeven worden van jouw lichaam.

Misschien was je af en toe eens wat vermoeid na een avondje uit eten…

…soms eens een beetje warrig als je weer vergat wat je in de supermarkt mee moest nemen…

…klakkeloos merkte je hier en daar eens een pijntje op nadat je wat had gedaan…

Niets om je druk om te maken!”

“OF TOCH WEL…?”


“Want ineens gebeurt er iets:

 • Je verloor een baan

 • Er overleed iemand

 • Je kreeg een ongeluk

 • Je ging scheiden

 • Je ging (of moest) verhuizen”

“En alsof uit het niets stort jij ineens COMPLEET in elkaar als een KAARTENHUIS!”

Tja, als jij je HERKENT in dit stukje let dan even goed op.

Want als jij de diagnose fibromyalgie hebt, kan dit wel eens het belangrijkste artikel zijn dat je ooit zult lezen…

In dit artikel leer je:

Moeilijke woorden en zeehonden gelach...

Toen ik een jaar of 10 was kreeg ik van mijn vader een halfzusje cadeau. Hij was opnieuw getrouwd en kreeg met zijn nieuwe vrouw een dochtertje.

Toen zij een jaar of 2 was kreeg zij een spelcomputer. Een apparaat wat allerlei leuke geluidjes en beelden gaf waar zij altijd helemaal dubbel van lag.

Maar… had zij de grootste moeite met het woord computer uitspreken.

De ene keer was het “cojupter”.

Dan was het “compoeter”.

En het duurde bijna een jaar voor zij het woord goed uit kon spreken.

Voor haar was het woord namelijk niet zo belangrijk. Het was gewoon een ding waar zij om moest schaterlachen als we er met z’n tweeën op speelden. 

Dat klonk dan wel vaker als een klein zeehondje die de slappe lach had.

Maar HOE het heette maakte voor haar niet zo veel uit…

Lachenge zeehond

Ik ga hier vast een aantal mensen boos mee maken…

Zeker de mensen die kampen met fibromyalgie. Maar deze aandoening is eigenlijk net als de cojupter van mijn zusje. Het interesseert eigenlijk niet zo veel hoe het heet. 

Een andere oorzaak voor jouw fibro?

Zie je, of je nu stelt dat een patroon van klachten Fibromyalgie of chronisch vermoeidheidssyndroom heet, het principe blijft hetzelfde. Er wordt een “diagnose” gesteld, die eigenlijk niet zo heel veel zegt over wat nou DAADWERKELIJK de oorzaak is van jouw klachten.

Want als wij kijken naar de definitie van Fibromyalgie is dat:

Pijn in bindweefsel en spieren…

Fibromyalgie is namelijk  LETTERLIJK  een checklist van klachten. En als jij aan genoeg punten voldoet, heb je de ziekte.

Bloedonderzoek komt zelden te pas aan het stellen van deze diagnose.

Het is een syndroom van klachten.

Dit houdt in dat aan de hand van jouw klachten een diagnose wordt gesteld.

Stel je nu dit voor:

Ik heb een nieuwe cliënt op mijn spreekuur, en na zijn of haar intake weet ik de klachten. Nog voordat ik onderzoek ga doen vertel ik die persoon:

“Ja, ik zie het al, er zit een parasiet in jouw darmen!”

Waarschijnlijk kijkt de cliënt mij dan raar aan… Zou ik die cliënt zijn, zou ik de eigenwijze vraag stellen of mijn therapeut toevallig röntgenogen heeft net als Superman?

Het lastige aan fibromyalgie is dat er niet gekeken wordt WAAR de klachten vandaan komen. En dit is dan ook moeilijk te achterhalen bij de gemiddelde dokter!

Dit is waar we in de praktijk namelijk al honderden keren een patroon hebben gezien, als deze mensen bij ons op afspraak komen.

Bij elke fibromyalgie diagnose, komt er wel een onderliggende oorzaak uit. Bij mijn cliënten is die oorzaak tot nu toe – IN 100% VAN DE GEVALLEN – de ZIEKTE VAN LYME geweest!

De wetenschap zag in 1992 al een verband met fibromyalgie en de Borrelia bacterie (de veroorzaker van de ziekte van Lyme). De wetenschappers volgden een groep Lymepatiënten over een periode van maximaal 3,5 jaar. Zij concludeerden dat nadat een aantal fibromyalgie ontwikkelden, de Lyme goed de trigger geweest kon zijn.

Een andere studie vergeleek namelijk in de literatuur de overeenkomsten tussen de pathologie van fibromyalgie en de ziekte van Lyme. Zij concludeerde dat de verschijnselen bij patiënten vrijwel identiek waren.

En fibromyalgie hoeft zich pas vele jaren later te openbaren. Het Amerikaanse college van Reumatologie onderzocht een groep patiënten die vastgesteld waren met de ziekte van Lyme. Pas 19 jaar later zagen zij de ontwikkeling van fibromyalgie ontstaan…

Ondanks dat de wetenschap zijn best doet, is er nog weinig bekend over fibromyalgie en zijn oorsprong. Maar wat de wetenschap wel weet, is dat er meerdere factoren een rol spelen. De vraag die ik mezelf dan altijd stel is:

WAT was de trigger, en HOE kon dit een trigger zijn?

Vaak doet de arts (en jijzelf) het af als stress, of het zit “tussen iemands oren”. Maar dat is BESLIST NIET het geval in meer dan 95% van de gevallen…

Vaak modder je vele jaren aan met klachten. En uiteindelijk krijgt men een ongrijpbare diagnose als Fibromyalgie.

Waarom word Lyme zo vaak gemist dan?

Stel je voor dat jij een wondje hebt…

Je hebt je gesneden op je werk (auw, dat deed pijn). Je kunt je handen niet wassen en dit wondje ontsteekt uiteindelijk.

Wanneer er normaal gesproken een infectie binnenkomt gaat ons lichaam razendsnel in de verdediging. Onze Leukocyten (witte bloedcellen) worden klaargemaakt voor de aanval, en migreren naar de plek van infectie.

Die witte bloedcellen zijn net een ouderwets Japans leger.

De macrofagen zijn de grondtroepen, grote logge cellen die iedereen opvreten en vernielen. Zij zijn als eerste ter plaatse, en maaien alles en iedereen neer met hun zwaarden.

Samoerai krijger

De Lymfocyten zijn echter slimmere krijgers. Ze zijn als het ware de “samoerai” van jouw immuunsysteem. 

Ze hebben een zeer specifieke skillset, die ze gebruiken om indringers op te sporen en uit te schakelen.

Zij behoren tot het “adaptieve immuunsysteem”

Dit systeem leert door de tijd dat jouw koninkrijk (je lichaam) bestaat steeds opnieuw wie goede en slechteriken zijn.

Maar nu komt er een teek langs…

Die teek bijt jou (misschien zelfs zonder dat je het door hebt) en laat de Borrelia bacterie achter. Er ontstaat geen kring en jaren gaan voorbij zonder dat jij iets merkt…

Misschien af en toe eens wat vermoeid

…Soms eens een beetje vergeetachtig

…klakkeloos merk je hier en daar eens een pijntje op…

Niets om je druk om te maken toch?

OF MISSCHIEN TOCH WEL…?

Want ineens gebeurt er iets… Je bereikt het “het luxerende moment”:

En alsof uit het niets stort jij ineens COMPLEET in elkaar als een KAARTENHUIS!

Na weken ga je naar de dokter. Deze hoort jouw verhaal aan, en nadat deze misschien bloedonderzoek gedaan heeft zegt die:

“Kijk het nog maar even een paar weken aan,
het ligt vast aan de stress die je ervaart……”

Maar zonder dat jouw klachten overgaan blijf jij teruggaan naar de huisarts. Die stuurt jou uiteindelijk maar door naar de internist.

Wat is hier gebeurt?

Jouw samoerai leger is niet opgewassen tegen DE NINJA...

Het fantoom is op zijn best in sluipmodus. Hij komt moeiteloos de meest beveiligde gebouwen binnen, en klautert lenig en behendig alle achteringangen in. En zo dringt de Borrelia bacterie jouw lichaam ook steeds verder binnen

Deze uiterst slimme Borrelia bacterie weet zich op 1001 manieren te vermommen en verbergen voor jou immuunsysteem. 

 • Borrelia kan van vorm veranderen zodat je immuunsysteem hem niet meer ziet als indringer

 • Borrelia kan zich IN jouw cellen verbergen, zodat jouw Samoerai krijgers hem helemaal niet meer kunnen vinden.

 • En als de Borrelia intracellulair zit kan hij ook nog eens jouw “intracellulaire immuniteit” geheel om zeep helpen. Dit maakt dat jouw lichaam de zieke lichaamscel niet eens meer herkent als ziek.

Niet heel gek dus dat deze infectie ZO VAAK gemist wordt bij de huisarts of specialist!

Wat er namelijk gebeurt bij een infectie is dat de Borrelia bacterie razendsnel verhuisd van jouw bloedbaan naar jouw bindweefsel. Eenmaal aangekomen bij dit bindweefsel nestelt de bacterie zich in de cellen.

In dit bindweefsel geeft de bacterie een ontstekingsreactie van de cel. De cel produceert immuunstoffen om te laten weten aan alle omliggende cellen dat er gevaar is. Buiten deze immuunstoffen doet de cel nog iets…

De Pacman in jouw lijf die jouw immuunsysteem opeet

Normaal gesproken zorgt de cel ervoor, dat wanneer er een intracellulaire infectie aanwezig is, hij een “vlaggetje” naar buiten steekt. Dit noemen we ook wel het CD57 epitoop. Dit epitoop wordt herkend door de immuun cellen. Deze registreren, als het epitoop naar buiten geduwd is, dat de betreffende cel ziek is.

Maar helaas verwoest de Borrelia bacterie het CD57 epitoop.

Geen vlaggetje? Dan geen alarm dat die cel ziek is.

Het is net als de toeristengroep die de groepsleider volgt. Zonder vlaggetje, weten de toeristen niet waar ze naartoe moeten lopen.

En het immuunsysteem maakt de geïnfecteerde lichaamscel niet meer kapot (ik weet het, luguber die cellen die elkaar opeten als Pacmannen, maar dat is wat jouw immuun cellen MOETEN doen).

In dit onderzoek zagen wetenschappers dat van de 51 patiënten met chronisch vermoeidheidssyndroom, er 49 ook de “tenderpoints” van fibromyalgie hadden (en daarmee dus ook fibromyalgie hadden). En bij alle 51 patiënten was het CD57 gehalte verlaagd!

In een ander onderzoek van Dr. Stricker (een van de meeste gerenommeerde onderzoeker op gebied van Lyme gerelateerde ziekten) werd dit geconcludeerd:
Bij onderzoek van 73 patiënten met Lyme, had iedereen een verlaagde expressie van het CD57 epitoop.

Een later onderzoek van Dr. Stricker gaf zelfs weer dat één patiënt na 15 JAAR nog steeds verlaagde CD57 expressie weergaf.

Chronische ontsteking

De cel die geïnfecteerd is met de Lyme bacterie wordt dus niet herkent door het immuunsysteem. Maar deze cel blijft wel immuunstoffen produceren om de omliggende cellen te waarschuwen dat er gevaar dreigt.

De stoffen die de cel produceert noemen wij cytokinen. Een soort “homing-beacon” zodat het lichaam weet waar en met hoeveel het immuun-leger moet komen.

Het leger komt aan op de plaats van onheil, maar treft geen vijand aan. Dan veranderen zij van grondtroepen en slimme samoerai in een stel opgeschoten hooligans.

Ze zijn klaar voor de strijd, en geactiveerd om te vechten. Maar zonder tegenstander kunnen ze hun “energie” nergens kwijt. Het gevolg is dat de immuun cellen toch de boel kapot gaan maken, en schade veroorzaken aan jouw weefsel.

Dit geeft nog meer schade en ontstekingssignalen (cytokinen), wat uiteindelijk een vicieuze cirkel wordt die zichzelf blijft voeden.

Het zorgt ervoor dat, zoals je waarschijnlijk wel gemerkt hebt, jouw klachten alleen maar erger blijven worden. Vaak komen mensen bij mij op afspraak, en vertellen ze dit:

De oplossing

Je hebt in dit artikel dus wel kunnen leren dat er misschien iets aan de hand is in jouw lichaam wat jouw klachten kan veroorzaken.

 

Maar hoe werkt dat nou precies?

 

Veel mensen denken dat bepaalde klachten onoplosbaar zijn. Ze denken dat deze erbij horen, of dat er niets aan te doen valt. 

 

De medicatie uit het ziekenhuis werkt vaak even of deels. Maar geeft ook vaak bijwerkingen. 

 

Het fenomeen “het zit tussen je oren” heb je vaak ook al twintig keer gehoord. Terwijl de psycholoog of psychiater zegt dat hij jou niet kan helpen…

 

Het probleem is dat de oorzaak niet gezocht wordt. Een oorzaak die, als je die oplost, ineens alle klachten doet verdwijnen. 

 

En er is één hele grote schakel in dit hele verhaal. Eén GROTE FACTOR die alles bij elkaar brengt. Die factor is WAT er exact in jouw lichaam gebeurt als er zo’n onderliggende factor in je lichaam meespeelt. 

 

En die schakel wil ik met jou delen! 

 

Als jij exact wilt weten wat de meest voorkomende oorzaak is voor al deze bovenstaande symptomen heb ik iets voor jou… 

 

Ik heb een rapport geschreven waarin ik je alles vertel wat jij moet weten over dit soort onderliggende factoren. Een rapport waarin ik jou vertel over mijn ervaring als therapeut over de afgelopen 9+ jaar.

 

Ik laat je zien door concrete voorbeelden hoe jouw gezondheid er uit zou KUNNEN zien. Er is namelijk ZO VEEL MEER mogelijk als dat je denkt! 

 

En als belangrijkste sleutel op weg naar jouw gezondheid deel ik met jou:

 

Ons bewezen systeem om van ziekte naar GEZONDHEID gekatapulteerd te worden! 

 

Als dit niet genoeg is geef ik jou ook nog:  

 

De sterkste tool om jouw pad naar gezondheid te garanderen, zodat jij weer al die dingen kunt doen die je voor ogen hebt. 

Dus als jij je herkent in de klachten en voorbeelden in dit artikel…

En als jij klaar bent om die vermoeidheid, fibromyalgie, pijnen of je andere onbegrepen klachten achter je te laten…

 

Als je wilt weten wat JIJ hieraan kunt doen, download dan dat rapport!

 

Als je op de button hieronder klikt kom je op mijn webpagina waar je je naam en E-mail achter kunt laten. Dan stuur ik jou per mail: het rapport wat al honderden mensen heeft geholpen hun gezondheid te her-claimen.

Conclusie:

In dit artikel leerde je dus:

ü Dat de naam fibromyalgie niet per se zegt dat je een ongeneeslijke ziekte hebt. Het is een syndroom ofwel verzameling van klachten

ü Je leerde dat misschien wel DE leidende oorzaak voor fibromyalgie een onderliggende Lyme-infectie kan zijn

ü  Je leerde dat de infectie zich uiterst goed kan verbergen voor jouw lichaam. Hierdoor missen artsen vaak het beestje in het bloed

ü  Je leerde dat het CD57 epitoop verwoest wordt, waardoor jouw immuunsysteem niet meer weet welke cellen hij moet aanvallen

ü  Wil jij meer weten over de Ziekte van Lyme? Dan heb ik hier een artikel geschreven voor jou waar je alles leest wat deze ziekte veroorzaakt, en nog veel meer


Oh, en vergeet niet dat rapport te downloaden waarin ik je vertel wat de belangrijkste schakel is tussen al deze klachten en jouw syndroom…

…Waarin ik je meer vertel over mijn ervaring over de afgelopen jaren als therapeut die duizende mensen met klachten net als jij behandelde…

…Ik vertel je hoe je gezondheid eruit zou kunnen zien…

…Ik leer je ONS BEWEZEN SYSTEEM om van ziekte naar gezondheid te komen…

…En ik geef je ook nog eens de sterkste tool op jouw pad naar gezondheid…


2 reacties

Elizabeth · juli 26, 2019 op 2:22 pm

Ik heb sinds mijn 40ste fibromyalgie een ,zoals je al schreef, vage ziekte..
Mijn zoon en schoondochter zijn bij jouw geweest.
En haar heb je geheel genezen.

Nu las mijn zoon dat het ook evt bij Fybro zo kan zijn dat Lyme de boosdoener is.

Ik ben al jaren voor gek en lastig versleten… vooral zoals
Jij ook als schreef… Bij langdurige klachten ..die niet laten zien waarde oorsprong is…

  Joey van Rooijen · juli 27, 2019 op 5:26 pm

  Hoi Els,

  Vervelend dat je je herkent in wat ik schrijf in het artikel, en deze klachten ervaart.
  Ik doe dit om meer bewustzijn en kennis te verspreiden dat mensen niet met deze klachten hoeven te leven.
  Maar het gaat me toch altijd wel weer aan het hart als ik een verhaal als de jouwe hoor, met dat je vanaf je 40e al fibromyalgie hebt.

  Ik heb je een mailtje gestuurd naar jouw E-mail adres hoe je met ons in contact kunt komen.

  Warme groet,

  Joey
  Alternatiefgezonder.nl

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Het rapport wat al honderden mensen hielp hun gezondheid te herclaimen!

Ontdek waar jouw chronische klachten vandaan komen!

Leer in dit rapport:

 • De oorzaak voor 95% van alle chronische klachten
 • Ons bewezen systeem om van ziekte naar gezondheid gekatapulteerd te worden…
 • Leer wat er allemaal mogelijk is in jouw gezondheid!

Niemand vindt coockies leuk, wij ook niet. Maar we moeten je wel vertellen dat onze website ze nodig heeft om jou te helpen je gezondheid te herclaimen!