Je kent het wel. Je hebt een drukke week gehad en nog weinig boodschappen kunnen doen. Je bent ’s ochtends in je gehaaste staat en pakt een stuk fruit uit de schaal om wat te eten… 

Maar als je deze in je tas wilt stoppen zie je een vieze wit groene plaque op je fruit zitten. 
Gelijk is je eetlust bedorven en je humeur een stukje minder.
Rijk der schimmels

Helaas zijn dit schimmels die jouw leven en dat van jouw fruit zuur maken.

Maar wist je dat schimmels ESSENTIEEL zijn voor ons bestaan?

In dit artikel leer je:

De 4 functies van schimmels die ons bestaan mogelijk maken

Eigenlijk is een schimmel niet de juiste benaming voor deze beestjes.
Je hebt namelijk Schimmels – en gisten. En beiden zijn lid van het rijk der Fungi.

Schimmels zijn cactus vormige organismen met schimmeldraden eraan. Gisten zijn eencellige organismen

Sommige fungi zijn pleomorf, wat inhoudt dat zij kunnen wisselen tussen gist en schimmelvorm (Candida albicans is hier een mooi voorbeeld van).

De meeste schimmels echter kennen wij als paddenstoelen, schimmel op je eten (ieuwl :- /) of een pathogene schimmelinfectie zoals een oorinfectie door Aspergillus Niger.

Gisten zorgen vooral voor fermentatie. Een proces wat betekend dat zij zonder zuurstof (anaeroob) glucose afbreken om hier energie van te maken.

Naar schatting zijn er meer dan een miljoen soorten fungi waarvan er iets meer dan honderdduizend over de wereld bekend zijn. Minder dan 1% daarvan kan gevaarlijk zijn voor de mens.

De meeste schimmels en gisten hebben namelijk een zeer BELANGRIJKE rol in ons leven. Ze helpen ons namelijk met

 1. Zij zorgen als bijna het enige organisme ter wereld voor het decompenseren van afval in de natuur. Hierdoor komen voedingsstoffen weer terug in het ecosysteem om opnieuw gebruikt te worden

 2. Veel schimmels zijn een geweldige voedingsbron voor de mens (denk aan paddenstoelen) met veel gezondheidsvoordelen

 3.          Zonder gisten hadden wij geen gefermenteerde voedingsproducten zoals brood, alcohol, tempé, zuurkool, yoghurt, kaas en ga zo maar door.
  Het helpt met productie, verbetering en houdbaarheid (ja echt, schimmels helpen bij houdbaarheid…) van vele soorten voeding

 4. Dankzij schimmels waaronder Penicillium spp. hebben wij tegenwoordig antibiotica. Dit is soms levensreddend bij een ernstige infecties

Waar komen we schimmels tegen?

Schimmels en gisten zijn net zo alom tegenwoordig als bacteriën en we komen ze dan ook overal tegen.

Vooral waar fungi ongestoord kunnen groeien zien wij ze het meeste. Neem bijvoorbeeld de schuur waar je bijna nooit inkomt en nu een grote zwarte schimmelplek of groene plaque op de houten stelling groeit.

Ook in de natuur zien we veel schimmels terug zoals mossen op bomen, schimmels op groente en fruit en natuurlijk allerlei soorten paddenstoelen.

De belangrijkste plek waar we schimmels tegenkomen in context van dit artikel is natuurlijk jouw lichaam. 

Het voordeel van een gezond ecologisch systeem in jouw lichaam

In de natuur bestaat een nauwe balans tussen de hoeveelheid bacteriën, schimmels en gisten, organismen, zuurstof, voedingsstoffen enzovoorts voor het behoudt van dit ecologisch systeem. 

Maar wist je dat jouw lichaam ook een ecologisch systeem heeft?

Wij hebben over – en in ons lichaam namelijk ook vele soorten micro-organismen zitten die ons daar helpen met ons bestaan.

Deze nauwe balans in ons lichaam noemen wij ons MICROBIOOM (beter bekend als je darmflora). Maar alleen een darmflora is het niet, want het zit van mond tot kont, over onze gehele huid en over alle slijmvliezen in en op ons lichaam.

In principe zitten deze micro-organismen overal voor onze bloed barrière (dus op en in ons lichaam, voordat het bloed bereikt is).

Schimmels en gisten zijn daar een deel van. Zij helpen ons met:

 1. De vertering van ons voedsel die wij zelf niet verteren

 2. Het aanmaken van voedingsstoffen die wij zelf niet aanmaken

 3. Het behoudt van de balans in het ecologisch systeem

 4. Het trainen van het immuunsysteem

Dit microbioom is dus in goede balans onze GROOTSTE vriend, maar uit balans onze ergste vijand.

We kunnen een microbioom eigenlijk zien als een verzameling van goederikjes en slechterikjes, alhoewel dit niet helemaal de juiste benaming is.

Geen van de schimmels en gisten of andere organismen zijn inherent goed of kwaadgezind. Maar er zit wel een verschil tussen de “goede” en “slechtemicro-organismen daar.

“Goede” organismen kunnen ons, met hoeveel ze dan ook zijn, nooit ziek maken.
“Slechte” organismen kunnen dat wel, en gaan als zij te veel en te groot groeien de oorlog aan.

Dit noemen we ook wel “virulentie” uitoefenen of “virulente staat”. Virulentie is de mate waarin het organisme schade aan kan richten aan de gastheer (jij dus).

In het microbioom bestaat niet alleen een nauw balans tussen de hoeveelheid micro-organismen, maar ook een nauwe balans tussen de kwebbel die zij onderling uitwisselen. 

Het praten of de “kwebbel” van micro-organismen komt voor tussen verschillende soorten en tussen hun eigen soort. In het microbioom noemen wij dit “Quorum Sensing”.

De "quorum kwebbel" van jouw darmflora die je gezondheid bepalen

Juist… Quorum Sensing. 

Gezien de organismen geen handjes, pootjes en mondjes hebben om te communiceren moeten ze dit op een andere manier doen. 

Dit doen zij middels signaalstofjes die alle micro-organismen in het microbioom uitscheiden om met elkaar te kunnen communiceren.

Zie jouw microbioom als het WITTE HUIS. 

Dat huis heeft natuurlijk allerlei inwoners. Bovenaan staat de president. Daaronder allerlei andere baasjes, daaronder managers enzovoorts.

Wanneer Barack Obama daar aan de macht is doet iedereen zijn ding. Af en toe vliegt er iemand uit de bocht, en doet iets wat niet door de beugel kan. Maar zijn medebewoners zetten hem snel weer op het rechte pad en houden elkaar allemaal in toom om hun werk goed te doen.

Wanneer Donald Trump daar aan de macht komt zaait hij angst en paniek. Er ontstaat één grote chaos. Iedereen denkt dat de wereld vergaat. Ze gaan ineens muren bouwen en wetten aanpassen en verprutsen daarmee de hele balans.

Zo werkt dit ook in jouw microbioom. Wanneer de balans verstoord raakt en een enkele of meerdere van de “slechte” organismen te groot groeit of niet in toom gehouden stuurt hij iedereen aan om zijn “virulente factoren” te produceren.

Dit doet het organisme door zijn Quorum SensingDaarmee kan hij “voelen” of hij al met genoeg broertjes en zusjes is om de aanval in te zetten.

Schadelijke micro-organismen gaan dan ook hun virulente factoren produceren.

Die virulente factoren kunnen allerlei soorten enzymen zijn. Die enzymen kunnen variëren om in staat te zijn jouw blaadje sla te verteren tot jouw darmwand te verteren. 

Of nog erger, zij maken je “goede” buikbeestjes ook dood door die enzymen… 

De PROBLEMEN die een microbioom geeft als het uit balans is

Er zijn twee manieren waarop wij een schimmelinfectie op kunnen lopen. Door de omgeving (je wordt besmet). 

Of door een “opportunistische infectie” van “residente” schimmels…

…goed, en nu in normaal Nederlands:

Een opportunistische infectie kom voor als het immuunsysteem verzwakt is. Een residente schimmel is een schimmel die de meeste mensen van nature met zich meedragen.

De meeste schimmels kunnen ons namelijk pas ziek maken op het moment dat zij de kans krijgen hiertoe. 

Wanneer het MICROBIOOM UIT BALANS is zal het immuunsysteem minder getraind worden en daardoor minder sterk zijn. Hierdoor kan de aanwezige (residente) schimmel aanzienlijk groeien of een schimmel uit de omgeving binnenkomen zonder dat deze bestreden wordt door ons immuunsysteem.

Een Candida schimmel is een mooi voorbeeld van een residente schimmel. Wanneer een candida schimmel uitgroeit van een gist tot een schimmel ontwikkeld deze “schimmeldraden”. Deze schimmeldraden kunnen jouw darmwand penetreren… 

Dit betekent een beschadiging van de darmwand waardoor er een ontsteking vanuit de darm ontstaat.

Dit geeft allerlei vervelende klachten van een schimmelinfectie bij vrouwen ZOWEL als bij mannen: 

 • Zwemmerseczeem

 • Huideczemen (zowel nat als droog)

 • Droge huid

 • Kalknagels of schimmelnagels 

Bij vrouwen geeft een Candida schimmel vaak een vaginale schimmelinfectie of witte vaginale afscheiding tussen de menstruatie door.

Bij mannen kan een candida schimmel ook genitale problemen geven van vervellen of gevoeligheid van de eikel.

Of als het microbioom uit balans is kan een Aspergillus Niger schimmel in de holtes van het lichaam gaan zitten.

Hij nestelt dan bijvoorbeeld in de longen. Dit komt omdat het immuunsysteem minder effectief is door het verstoorde microbioom. Dit behoeft natuurlijk geen uitleg, maar een Aspergillus schimmel in je long kan flinke problemen geven. 

Longontstekingen, bronchitis of bloedvergiftiging zijn geen zeldzaamheid.

Uit onderzoek zo vroeg als 2004 wisten we al dat sinusitis of bijholteontstekingen veroorzaakt wordt door een chronische immunologische reactie op schimmels.

Hier wordt dikwijls antibiotica op gegeven. Maar dit helpt niet tegen schimmels…

…sterker nog, het elimineert de diversiteit van ons microbioom alleen nog maar verder! Dit maakt het probleem natuurlijk nog erger of houdt het in stand.

En onderzoek in 1997 toonde al aan dat chronische middenoorontsteking voor 25% van de gevallen veroorzaakt wordt door een pathogene schimmelinfecties.

Hoe jij als moeder verantwoordelijk kan zij voor jouw chronische schimmelinfectie bij je kind...

Ik snap dat je dit liever niet leest. Maar er is niets zo belangrijk als de gezondheid van je kind!

Toch…?

Juist!

Dus daarom wil ik je inzicht geven in het volgende. Al dit soort “kinderklachten” zoals:

Eczemen

sinusitis

bronchitis

maag- en darmklachtjes

…zien we dus zeer vaak terugkomen vanuit het geboortekanaal.

Veel vrouwen worden geteisterd door vaginale afscheiding en vaginale schimmelinfecties, en geven dit vervolgens mee aan hun pasgeboren kindje!

Gezien dit pasgeboren kindje nog geen microbioom heeft (baby’s hebben geen beestje in hun lijf zitten) hebben zij hier heel weinig weerstand tegen.

Er is geen Barack Obama om de schimmel in toom te houden…

Dit kind groeit op met bijvoorbeeld een Candida schimmelinfectie en krijgt ook een verstoring in het microbioom. Met alle gevolgen van dien…

Wetenschappers zijn nu zelfs aan het onderzoeken of schimmels de leidende oorzaak kunnen zijn voor artrose en artritis

Schimmels breken “proteoglycanen” als glucosamine (het smeermiddel voor de gewrichten) af. Hierdoor wordt het gewricht minder goed gesmeerd… 

Dit zorgt voor een veel snellere slijtage van het gewricht en ontstekingen van het gewrichtskapsel.

Dit doen schimmels omdat glucosamine mede bestaan uit glucose. En dit vinden schimmels maar al te lekker. Zij voeden zich geweldig op suikers simpele koolhydraten!

Bovendien produceren groeiende schimmels stoffen die “mycotoxinen” worden genoemd. 

Deze mycotoxinen zijn zeer schadelijk. Zij kunnen volgens experimentele gegevens op langer termijn een rol spelen bij de ontwikkeling van allerlei chronische ziekten. 

Deze metastudie geeft de mogelijke correlatie aan tussen mycotoxinen en verschillende chronische ziekten.

Zelfs het verband met kanker wordt onderzocht…

Het verband tussen mycotoxinen en kanker ligt in de beschadiging van eiwitten. Het kan bijvoorbeeld eiwit 53 (p53) beïnvloeden. Een eiwit dat normaal gesproken andere eiwitten kan activeren om DNA te repareren. 

Volgens Dr. Lynn Jennings, huisarts en medisch schrijver:  

“Een defect p53-eiwit kan abnormale cellen laten prolifereren (groeien), wat kanker tot gevolg kan hebben.”

Maar liefst 50% van alle menselijke tumoren bevatten p53-mutaties…

Symptomen bij schimmelinfecties:

Maar wat voor klachten geven schimmelinfecties in het lichaam dan?
De voornaamste klachten komen voor in de slijmvliezen. Maar zeker ook elders in het lichaam. En klachten door een schimmelinfectie kunnen allemaal chronisch van karakter worden:

Vaginaal ongemak

Wat moet je tegen schimmelinfecties doen?

Een schimmelinfectie behandelen is dus altijd multicausaal werken.

We kunnen wel een zalfje op de huid smeren. Of een pilletje geven of een kalknagel laten insmeren. Als we de onderliggende oorzaak waardoor de schimmel ontstaat niet aanpakken komen we er nooit vanaf!
***Leestip: Lees de artikelen over darmklachten hier!

Uit bovenstaand heb je wel kunnen lezen dat het microbioom op orde hebben de belangrijkste factor is in het oplopen of verhelpen van schimmelinfecties.

En een belangrijke factor voor een gezond microbioom is vooral wat wij erin stoppen

Buiten een behandeling tegen darmpathogenen is een gezonde voeding dus essentieel voor de gezondheid van het microbioom. Vermijd sowieso alle soorten suikers en simpele koolhydraten als zetmeel in jouw voeding!

De tool om jouw microbioom op te bouwen in plaats van af te breken!

Ik ga je nu wat vertellen wat waarschijnlijk heel raar klinkt, maar een gezonde voeding bestaat niet!

“Huh, maar je zei net nog dat een gezonde voeding essentieel is voor het microbioom, en nu zeg je dat dat niet bestaan?”

Klopt, de vraag “wat is een gezonde voeding?” is namelijk niet de juiste vraag… 

De vraag moet ALTIJD zijn wat is een gezonde voeding voor JOU?

Ons microbioom is namelijk net zo uniek als onze vingerafdruk. Bij niemand is deze exact hetzelfde. En dat betekent dat elk microbioom ander soort voeding nodig heeft.

Daarom is het bijhouden van een voedingsdagboek over geruime tijd een zeer makkelijke manier om te kijken wat voeding met je doet. Zo kun jij beoordelen of dit de juiste voeding is voor jou en jouw microbioom.

Een voedingsdagboek schrijf je zo:

1.   Schrijf alles op wat je over een dag in je mond stopt

2.   Geef jezelf net voor en ongeveer een uur na de maaltijd een cijfer hoe je jezelf op dat moment voelt

3.   Noteer de klachten die je merkt mocht je ze merken (met name maag en darmklachten en energie zijn hierin de beste indicatie)

4.   Noteer als laatste ook hoe de boel er weer uitkomt (ja even achteromkijken na de grote boodschap)

a.   Een gezonde ontlasting is worst of sigaarvormig, gaat soepel zonder hard persen, is niet brijig/plakkerig/smeuïg, heeft een bruin tot donkerbruine kleur zonder onverteerde resten, slijm of bloed en geurt niet abnormaal sterk

5. Kijk vervolgens je dagboek elke week terug waar jij patronen in ziet. Is je ontlasting elke keer zacht en lichter bij het eten van tomaten, of ben je moe na vlees, dan weet je dat je dit wilt vermijden.

Je hebt in dit artikel dus wel kunnen leren dat er misschien iets aan de hand is in jouw lichaam wat jouw klachten veroorzaakt.  
 
Maar hoe werkt dat nou precies? 
 
 
Veel mensen denken dat bepaalde klachten onoplosbaar zijn. Ze denken dat deze erbij horen, of dat er niets aan te doen valt.
 
 
De medicatie uit het ziekenhuis werkt vaak even of deels. Maar geeft ook vaak bijwerkingen.
 
 
Het fenomeen we kunnen niets vinden, het zit tussen je oren” heb je vaak ook al twintig keer gehoord! Terwijl de psycholoog of psychiater zegt dat hij jou niet kan helpen…
 
 
Het probleem is dat de oorzaak niet gezocht wordt. Een oorzaak die – als je die oplost – ineens alle klachten als sneeuw voor de zon doet verdwijnen.
 

 

En er is één hele grote schakel in dit hele verhaal. Eén GROTE FACTOR die alles bij elkaar brengt. Die factor is WAT er exact in jouw lichaam gebeurt als er zo’n onderliggende factor in je lichaam meespeelt. 
 
En die schakel wil ik met jou delen!
 
 
Als jij exact wilt weten wat de meest voorkomende oorzaak
 is voor al deze bovenstaande symptomen

 

Als jij wilt weten hoe het hele complex van een schimmel en een verstoord microbioom veroorzaakt… 

 

Als jij exact wilt weten wat de meest voorkomende oorzaak is voor 95% van ALLE ziekten en symptomen die wij in de westerse wereld kennen… 

 

…dan heb ik iets voor jou… 
 
Ik heb een GRATIS rapport geschreven waarin ik je alles vertel wat jij moet weten over dit soort onderliggende factoren. Een rapport waarin ik jou vertel over mijn ervaring over de afgelopen 10+ jaar als therapeut.
 
 
Ik laat je zien door concrete voorbeelden hoe jouw gezondheid er uit zou KUNNEN zien. Er is namelijk ZO VEEL MEER mogelijk als dat je denkt!
 
 
En als belangrijkste sleutel op weg naar jouw gezondheid deel ik met jou:
 
 
Ons bewezen systeem om van ziekte naar GEZONDHEID gekatapulteerd te worden!
 
 
Als dit niet genoeg is geef ik jou ook nog: 
 
 
De
 sterkste tool om jouw pad naar gezondheid te garanderen, zodat jij weer al die dingen kunt doen die je voor ogen hebt. 
 
Dus als jij je herkent in een chronische sinusitis, bronchitis, of ellelange lijst aan klachten en de verhalen in dit artikel…
 

 

En als jij klaar bent om die vermoeidheid, schimmelinfectie, hooikoorts of je andere onbegrepen klachten die allang “over datum” zijn achter je te laten…

 
Als je wilt weten wat JIJ hieraan kunt doen, download dan dat rapport!  
 
Als je op de button hieronder klikt kom je op mijn webpagina waar je je naam en E-mail achter kunt laten. 
 

 

Dan stuur ik jou per mail: het rapport wat al honderden mensen heeft geholpen hun gezondheid te herclaimen.  

Conclusie

In dit artikel leerde je dus dat:

Nieuw bericht over schimmels:

Het klinkt bijna te bizar voor woorden… Maar innovatieve ondernemers hebben tegenwoordig schimmels ingezet om iets bijzonders te doen.

Zij maken verpakkingen uit de schimmels die het vervuilingsprobleem van verpakkingen zou kunnen OPLOSSEN!

Lees hier het artikel:

Schimmel, het plastic van de toekomst


3 reacties

fleck water softener installation · april 9, 2020 op 2:35 am

Useful info. Lucky me I found your website unintentionally, and I am surprised why this
coincidence did not happened in advance! I bookmarked it.

Tropische allergie, of koemelk 'moet je lijf nie'. De #1 onderliggende oorzaak voor allergieën | Alternatief Gezonder · december 6, 2019 op 5:30 pm

[…] Ik schreef daar dit artikel over:Leestip: Schimmelinfecties, vervelende jeuk of weg naar chronische ziekte? […]

Aanhoudende chronische vermoeidheid op jonge leeftijd, 10 openbarende oorzaken… | Alternatief Gezonder · juni 29, 2021 op 3:16 pm

[…] Leestip: Schimmelinfecties. Vervelende jeuk, of een weg naar chronische ziekte? […]

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Het rapport wat al honderden mensen hielp hun gezondheid te herclaimen!

Ontdek waar jouw chronische klachten vandaan komen!

Leer in dit rapport:

 • De oorzaak voor 95% van alle chronische klachten
 • Ons bewezen systeem om van ziekte naar gezondheid gekatapulteerd te worden…
 • Leer wat er allemaal mogelijk is in jouw gezondheid!

Niemand vindt coockies leuk, wij ook niet. Maar we moeten je wel vertellen dat onze website ze nodig heeft om jou te helpen je gezondheid te herclaimen!